Borstvoeding in het openbaar; wat vindt Nederland?

Borstvoeding

“45% van borstvoeding gevende moeders voelt zich ongemakkelijk bij het voeden van kind in een openbare gelegenheid”. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van Gewoonborstvoeding.nl. Het einde van Wereld Borstvoeding Week is aangekomen en het blijkt nog maar eens dat er nog een flink taboe heerst op borstvoeden in het openbaar. 

Nu vroegen wij ons af; is borstvoeden zoveel beter? Waarom kan het niet in het openbaar? Stellen moeders zich aan, of is er wel degelijk een probleem? De antwoorden die gaan we je uiteraard geven.

Waarom borstvoeding?

Laten we beginnen bij het begin, dat is wel zo makkelijk. Blijkbaar heerst op borstvoeding een taboe, mensen praten er niet graag over en vinden het vreemd om in het openbaar te zien. Begrijpen we dan eigenlijk wel wat borstvoeding is? Of zijn we gewoon onwetend en gedragen we ons daarom zo ongemakkelijk tegenover deze eigenlijk heel natuurlijke situatie?

Wanneer koppels zwanger zijn gaan ze zich uiteraard verdiepen in zeeën van informatie. Niet alleen over borstvoeding, maar over ontzettend veel dingen. Zo’n baby ziet er veelal schattig uit, maar brengt ook een ongelooflijk grote hoeveelheid verantwoordelijkheid met zich mee. Er blanco ingaan is voor veel mensen dus net te spannend. Eén van de belangrijke vraagstukken die voorbij zal komen is; borst- of flesvoeding? Beide hebben uiteraard voor- en nadelen en het is dus ook geen gemakkelijke keuze. 

Voordelen borstvoedingBorstvoeding

De voordelen van borstvoeding zijn aanzienlijk. Allereerst de voedingsstoffen in moedermelk. Er is niets ter wereld dat beter is afgesteld op de behoeften van het kind. Je kunt nog zoveel melkpoeder in een fles gooien, het haalt het nooit en te nimmer bij het witte goud uit de borst van de moeder. Daarnaast is moedermelk ook nog eens makkelijker te verteren voor de kleine. Dat betekent minder buikkrampjes en dus minder huilbuien; win-win! 

Ook voor de mama zijn er aanzienlijke voordelen. Borstvoeding zorgt ervoor dat de zwangerschapskilo’s sneller verdwijnen, de baarmoeder sneller krimpt naar haar pre-zwangerschap staat en kan baarmoederlijke bloedingen verminderen. Dit zijn positieve aspecten op de korte termijn, maar ook op de lange termijn kan het flink wat voordelen hebben. 

Het voeden aan de borst biedt quality time aan mama en de baby. Er zijn maar weinig momenten wanneer je zoveel rust kunt pakken met de kleine als tijdens het drinken. Een betere relatie op de lange termijn dus. Daarnaast is de kans op obesitas bij kinderen minder groot wanneer ze aan de borst gevoed zijn en is de kans op borst- en eierstokkanker kleiner bij de moeder. 

Voordelen kunstvoeding

Borstvoeding kent vele voordelen, maar ook kunstvoeding heeft zo zijn positieve kanten. Waarschijnlijk is het grootste voordeel voor veel moeders het feit dat ook anderen de baby kunnen voeden. Borstvoeding kun je namelijk moeilijk uit handen geven. Uiteraard kun je kolven en vervolgens met de fles voeden, maar dit is niet altijd even goed te plannen. Kunstvoeding kan door elke verzorger bereidt worden en dus kan ook papa ‘s nachts het bed uit om de baby te voeden.

Een ander voordeel is dat eventuele stoffen die jij tot je neemt niet ook in de voeding van jouw kleine terecht komen. Denk aan alcohol, medicijnen, drugs etc. 

Plaats van voeden

Volgens velen is een voordeel van kunstvoeding dat je het te allen tijde en overal kunt geven. Toch is niets minder waar. Voor kunstvoeding heb je een magnetron en/of flessensterilisator nodig. Vrij lastig om een magnetron overal mee naartoe te nemen. De borsten daarentegen kun je moeilijk thuis laten. 

De mens is het enige wezen dat borstvoeding vervangt voor flesvoeding, er is geen dier op aarde dat een flesje opwarmt in de magnetron. Als het in het dierenrijk zo normaal is, waarom doen wij als mensen dan zo moeilijk over borstvoeden in het openbaar? Is het stiekem niet het meest natuurlijke van de mens? 

De meningen zijn verdeeld, maar het is treurig dat baby’s moeten lijden onder het ongemak van volwassenen. Er is niets aanstootgevends aan borstvoeden en toch worden vrouwen aangestaard wanneer ze hun kindje voorzien van ontbijt, lunch of diner. Zelfs 4% van de borstvoedende vrouwen krijgt negatieve reacties bij het voeden in openbare ruimtes. 

About Author