13 leuke weetjes over baby’s

baby

Dat baby’s bijzonder zijn weten we allemaal. Hoe langer we ze bestuderen, hoe meer we over ze  te weten komen. Soms komen onderzoekers achter gekke, onverwachte en grappige gewoontes en eigenschappen van baby’s. In dit artikel lees je leuke weetjes over baby’s die jij misschien nog niet wist.

  1. Drinken stimuleren 

Na de geboorte van de baby blijven de borsten nog een lange tijd de geur van het vruchtwater houden. Een geur die de baby herkent, daardoor wordt de baby gestimuleerd om te drinken. 

  1. DNA uitwisselen 

Tijdens de zwangerschap wordt er in de baarmoeder constant DNA uitgewisseld tussen het kind en de moeder. Deze genen die DNA bevatten blijven na de geboorte nog een aantal jaar in elkaars lichaam bestaan. 

  1. Virussen weg kussen 

Moeders die hun kind kussen is heel normaal. Maar wist jij dat moeders geprogrammeerd zijn om hun kindje veel te kussen, omdat ze dan eventuele virussen op de huid van de baby op zich kunnen nemen?.Zo beschermen ze onbewust hun kleine kindje. Kus er dus op los!

  1. Harige baby’s

In de baarmoeder hebben baby’s overal lichaamsbeharing, dit zijn donshaartjes. Vlak voor de geboortje vallen deze haren uit en komen ze in het vruchtwater terecht. De baby’s drinken dit vruchtwater en dus ook de haren. Dit is ook de eerste ontlasting van een pasgeboren baby. 

  1. Huilen met een accent 

Uit onderzoek is gebleken dat baby’s huilen met een ‘accent’ dat gebaseerd is op de stemmen van hun ouders. Daarom klinkt de huil van elke baby ook anders. 

  1. Kleurenblind 

Tijdens de eerste maanden zijn de ogen van de baby nog niet helemaal ontwikkeld. Hierdoor zien ze alleen maar in zwart en wit en kunnen ze nog geen andere kleuren zien. Na een paar maanden kunnen ze ook de kleur rood zien. De andere kleuren komen dan vanzelf achteraan. 

  1. Lachen 

Baby’s hebben erg veel lol. Ze lachen namelijk gemiddeld wel 200 keer per dag, daar kunnen sommige volwassenen nog wat leren!

  1. Zenuwen in de mond

In de mond van de baby zitten ze zenuwen die het best ontwikkeld zijn. Dit komt omdat ze die moeten gebruiken tijdens het drinken. Dit verklaart waarom baby’s alles in hun mond proberen te stoppen. Hiermee voelen ze het beste en kunnen ze makkelijker voorwerpen ontdekken. 

  1. Glucose 

Baby’s gebruiken de helft van hun glucosevoorraad als brandstof, dat is veel als je het vergelijkt met volwassenen. Volwassen gebruiken namelijk maar 20% van hun glucose voorraad als brandstof. Dit gebrek aan extra brandstof compenseren baby’s met slaap. Daarom slaapt een baby zoveel meer dan een volwassene. 

  1. Narcose bij baby’s  

Lang werd gedacht dat baby’s geen narcose nodig hadden. Dit omdat ze dachten dat baby’s wel de pijn zouden voelen, maar dit geen kwaad kon omdat ze het zich later toch niet zouden kunnen herinneren. Na 1985 werd er steeds meer narcose toegepast bij baby’s 

  1. Baby helpt de moeder

Moeder en kind delen cellen tijdens de zwangerschap. Onderzoekers vermoeden dat een baby stamcellen via de placenta met de moeder kan delen. Deze stamcellen worden dan gestuurd naar organen die schade hadden, de stamcellen van het kind zijn te hulp geschoten en hebben zich ontwikkeld tot het type cel dat nodig was. 

  1. Zelfbeschermingsmechanisme

Baby’s hebben totdat ze 1.5 jaar zijn een zelfbeschermingsmechanisme. Dit beschermt de baby tegen verdrinken. Zodra ze in het water vallen gaat hun hart langzamer kloppen en halen ze een stuk langzamer adem om te overleven.

  1. Palmar reflex 

Als je de handpalm van een baby aanraakt sluiten ze automatisch hun vingers. Dit reflex heet het Palmar reflex

About Author