Top 10 zwangerschapskwaaltjes die het meest voorkomen

buik

Waar de ene fluitend door de zwangerschap gaat en nergens last van heeft, is voor anderen de zwangerschap een ware hel. Helaas hebben we dit niet voor het kiezen. Veel vrouwen krijgen te maken met de welbekende zwangerschapskwaaltjes. Wanneer je zwanger bent verandert er veel in je lijf. Je stofwisseling verandert en je hormoonhuishouding wordt overhoop gegooid. In dit artikel bespreken we de top 10 meest voorkomende zwangerschapsklachten. 

  1. Vermoeidheid 

De zwangerschapskwaal die het meeste voorkomt is vermoeidheid, hier ontkomt bijna niemand aan. Er gebeurt veel in je lichaam en dat kost natuurlijk veel energie. Dit is een heel ander soort vermoeidheid dan je waarschijnlijk gewend bent. Zorg dus dat je goed je rust pakt. 

  1. Misselijkheid 

Een ander kwaaltje dat iedereen associeert met zwangerschap is misselijkheid. De meeste vrouwen hebben voornamelijk last van deze misselijkheid in de ochtend. Dit is een klacht die hoort bij het begin van de zwangerschap. Goed nieuws: na 12 weken verdwijnt bij de meeste vrouwen deze klacht weer.  

  1. Vaak plassen 

Vooral in het begin van de zwangerschap kunnen de hormonen ervoor zorgen dat je vaker dan gewoonlijk naar de wc moet. Dit kan tijdens het einde van de zwangerschap zelfs erger worden. Je blaas heeft dan minder ruimte over en de groeiende baarmoeder oefent er druk op. Het gevolg hiervan is dat je vaak en snel het gevoel hebt dat je moet plassen. 

  1. Brandend maagzuur

Door de zwangerschapshormonen sluit de kringspier tussen je maag en slokdarm minder goed. Dit kan er voor zorgen dat maagzuur makkelijker omhoog komt. Een vervelende kwaal waar je behoorlijk veel last van kan hebben. Het kan helpen om op je voeding te letten, dit kan de klachten verminderen of zelfs voorkomen. 

  1. Stemmingswisselingen

De hormonen die door je lijf gieren tijdens de zwangerschap zorgt niet alleen voor lichamelijke veranderen, maar heeft ook impact op hoe jij je voelt. Je kunt je het ene moment super vrolijk voelen terwijl je een paar minuten laten wel kan huilen. Geen zorgen, dit hoort er allemaal bij. Je hebt in elk geval een goed excuus als je een dagje niet zo vrolijk bent!

  1. Bandenpijn 

Verschillende banden zorgen ervoor dat de baarmoeder op zijn plaats wordt gehouden in de kleine bekken. Tijdens de zwangerschap groeit de baarmoeder, dit heeft als gevolg dat de banden op rekken. Je kunt scherpe steken in de onderbuik voelen als je onverwachte, snelle bewegingen maakt. Deze pijn kan gelukkig geen kwaad. Met een warme kruik of door te ontspannen worden de klachten vaak al snel minder. 

  1. Pijnlijke borsten 

De hormonen hebben ook invloed op je borsten tijdens de zwangerschap. Ze worden immers groter en zwaarder. Nu lijkt dit voor sommige misschien eerder een pluspunt dan een kwaal, maar het is echt geen pretje. Je borsten worden niet alleen groter en zwaarder, maar ook gevoeliger en pijnlijker. De meeste vrouwen hebben hier vooral de eerste 4 maanden van de zwangerschap last van. 

  1. Slecht slapen 

Dit klinkt misschien een beetje gek aangezien vermoeidheid ook een zwangerschapskwaaltje is. Toch zijn er veel zwangere vrouwen die last hebben van slapeloosheid. Deze slapeloosheid komt voornamelijk door piekeren of pijn van de andere kwaaltjes. Later kun je er juist last van hebben dat je buik in de weg zit. 

  1. Hoofdpijn 

De hormonen, vermoeidheid, stress en spanning kunnen er voor zorgen dat je flinke hoofdpijn krijgt. Vooral in de eerste maanden hebben zwangere vrouwen hier last van. 

  1. Lage rugpijn

Hoe groter de buik wordt, hoe meer je last gaat krijgen van deze kwaal. Je bent het extra meedragen van al die kilo’s niet gewend en dit beïnvloed je houding. Een verkeerde houding kan ervoor zorgen dat je je lichaam op de verkeerde manier belast. 

About Author