Waar moet je op letten bij het kopen van je kinderwagen?

Is er een baby op komst? Dan heb je veel spullen nodig. Babyspullen shoppen is super leuk! Een grote aankoop is de kinderwagen. Er is zoveel aanbod op deze markt dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Een kinderwagen gebruik je vaak, daarom is het belangrijk  dat de kinderwagen goed bij jou en je partner past. Het moet passen bij jullie lichaamsbouw maar ook bij jullie persoonlijke situatie. Waar moet je op letten en welke kinderwagen past bij jou? Kom erachter in dit artikel. We beginnen met een uitleg over de verschillende kinderwagens. 

Combiwagen

De combiwagen is favoriet onder de meeste ouders. Deze kinderwagen is zo geliefd omdat je hem vanaf de geboorte van de baby kan gebruiken. Later kun je de wagen ombouwen tot een wandelwagen. De meeste kinderen passen hierin vanaf de geboorte totdat ze 3 jaar oud zijn. Eerst vervoer je de baby in een reiswieg. Zodra de baby goed rechtop kan zitten kun je de wagen ombouwen tot een buggy. Dit is meestal als de baby tussen de 6 en 12 maanden oud is.  

Wandelwagen

Als je ervoor kiest je baby de eerste maanden in een draagdoek of draagzak te vervoeren kun je ook alleen een wandelwagen aanschaffen. Deze kun je gebruiken vanaf het moment dat je baby zelfstandig kan zitten. Wandelwagens zijn vaak stevige apparaten. Geschikt voor lange  wandelingen over verschillende ondergronden. Hou er wel rekening mee dat een wandelwagen groot is en vaak veel ruimte inneemt. 

Buggy

Een buggy is vaak goedkoper en lichter in gebruik dan de wandelwagen. Het is een soort wandelwagen maar dan veel lichter en kleiner. Het stoeltje zit ook dichter bij de grond. Een buggy biedt voor kleine baby’s nog te weinig steun. Daarom is het beter om een buggy pas te gebruiken als je kind zelfstandig kan zitten. Buggy’s zijn gemakkelijk in de omgang, ze sturen makkelijk, zijn opvouwbaar en handig voor korte afstanden. Je kunt een buggy gebruiken totdat je kind ongeveer 4 jaar is. 

Duowagen

De duowagen wordt steeds populairder onder ouders met meerdere kinderen. Als het leeftijdsverschil klein is kun je beide kinderen vervoeren in deze wagen. Dit is veel makkelijker dan lopen met 2 kinderwagens. De indeling van de duowagens kan verschillen. Je kunt zelf kiezen wat je het handigste vindt. 

Accessoires  

Er zijn heel veel accessoires te koop bij je kinderwagen. Maar niet alle accessoires zijn een must. Bedenkt vooraf goed hoe jij je kinderwagen wilt gaan gebruiken. Wij hebben een rijtje met de handigste accessoires voor jou zodat de keuze misschien iets makkelijker wordt.

Voetenzak

Deze leg je in de kinderwagen, zo ligt je kindje heel zacht en comfortabel. In de winter houdt het je kindje lekker warm en zomers haar je het er gemakkelijk af. Dit zul je meer in de herst en winter gebruiken, let er dus goed op of de voetenzak wel waterafstotend is en geschikt voor alle seizoenen

Regenhoes

Het zal je vast weleens gebeuren, ben je lekker aan het wandelen gaat het ineens regenen. Houd je kindje dan droog met een regenhoes. Als je hem niet gebruikt kun je het gemakkelijk opvouwen zodat het niet te veel ruimte in neemt.

Luiertas

Een tas vol billendoekjes, billencrème, schone kleding en ga zo maar door. Ondanks dat je baby nog maar een kleintje is sleep je toch heel veel met je mee. Let daarom goed of de tas genoeg ruimte heeft om alles mee te nemen en makkelijk vast te maken is aan de duwstang of aan de handgrepen van de wagen. 

Veiligheid

Let goed op de kinderwagen een EN1888 sticker heeft. Dit betekend namelijk dat de kinderwagen voldoet aan de Europese normen voor kinderwagens.Probeer de kinderwagen altijd uit tijdens een testwandeling. Er zijn wat punten waar je zelf op kunt letten:

 • Per stoeltjes een driepunts- of vrijpuntstuige 
 • voldoende vering
 • Remmen, op minimaal 2 wielen 
 • Het beste is een wagen met 4 wielen, dit is stabiler 
 • Goede ventilatie 

Tweedehands kinderwagen

Een nieuwe kinderwagen is ontzettend duur. Heb je een kleiner budget of vind je het gewoon te duur? Kijk dan eens voor een tweedehands kinderwagens. Online is er een groot aanbod aan tweedehands kinderwagens. Let wel goed op deze punten tijdens het kopen.

 • Probeer de wagen uitgebreid uit, je gaat er veel en intensief gebruik van maken. Koop dus niks zonder het geprobeerd te hebben.
 • Check of alles erbij zit 
 • Let op alle onderdelen nog te koop zijn
 • Check het gebruiksgemak 
 • Let goed op de stevigheid en hoe de wagen onderhouden is. 
 • Check de veiligheid, denk hier bijvoorbeeld aan de remmen

About Author