Handige checklist voor de aankoop van een eerste gezinswoning. Zo vergeet je niets!

Inboedelverzekering

Ga je voor het eerst een woning kopen met je lief en jullie (toekomstige) gezin? Dan zijn er een heleboel dingen die daarbij komen kijken. Zeker wanneer jullie al kleine kinderen hebben of in verwachting zijn van een nieuw kindje. Om te zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet hebben we een handige checklist voor je opgesteld waar je allemaal aan moet denken bij de aankoop van je eerste gezinswoning. Loop de checks af en je zult niets over het hoofd zien!

Check 1: stel het budget vast

Allereerst is het belangrijk dat jullie samen een budget vaststellen. Hoeveel geld willen jullie uitgeven aan de nieuwe woning en hoeveel geld kunnen jullie lenen. Hou daarbij ook rekening met de hypotheekkosten die iedere maand binnen je vaste lasten zullen vallen. Daar komen nog allerlei andere lopende kosten bij zoals verzekeringen, gas-, licht- en waterkosten. Dus het is verstandig om wat ruimte te laten tussen jullie maximale hypotheekkosten en jullie inkomsten iedere maand. Heb je een budget vastgesteld en laten berekenen wat je maximaal kunt bijlenen? Dan is het tijd voor het leukste gedeelte van het aankopen van een eerste woning. Namelijk, de zoektocht naar jullie droomhuis! 

Check 2: woning toekomst proof?

Bij het zoeken naar de juiste woning is het slim om vooraf al samen te bespreken wat voor eisen jullie aan de woning willen stellen. Hoeveel slaapkamers moeten er bijvoorbeeld in de woning zitten, moet er ruimte zijn voor een werkkamer of een berging? En misschien willen jullie wel graag een grote tuin waar de (toekomstige) kinderen kunnen spelen. Stel samen jullie eisenlijstje vast en geef daarbij ook een duidelijke prioritering aan. Moet een woning minimaal vier slaapkamers hebben? Dan is dat een harde eis voor jullie zoektocht. Huizen met drie of minder slaapkamers zullen dan direct afvallen. Dat scheelt weer een hoop onnodige bezichtigingen. Naar mate de zoektocht vordert kunnen jullie het eisenlijstje altijd weer tussentijds bijstellen.

Check 3: de juiste verzekeringen

Hebben jullie de perfecte woning gevonden? Eenmaal in de gekozen en gekochte woning is het belangrijk om de juiste verzekeringen te hebben. Als nieuwe woningeigenaar zijn er een aantal verzekeringen die belangrijk zijn. Zo moet je een goede inboedelverzekering afsluiten, aan een woonhuisverzekering denken en een aansprakelijkheidsverzekering. Zeker met kleine kinderen zit een ongeluk in een klein hoekje dus zorg dat jullie goed verzekerd zijn. Het is altijd mogelijk hierbij deskundige hulp in te winnen van een financieel adviseur. Vaak kan dat in combinatie met het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

Check 4: denk aan de inrichting

Daarnaast wil je je nieuwe, goedverzekerde woning natuurlijk leuk inrichten. Als je aan gezinsuitbreiding zit te denken dan is het verstandig om daar alvast rekening mee te houden in je gloednieuwe gezinswoning. Die dure, spierwitte bank van stof is in combinatie met vieze kinderhandjes dan misschien een minder verstandige investering. Kijk liever voor toekomstbestendige meubels die zowel mooi zijn als kindvriendelijk. Zo kun je nog jaren plezier hebben van die nieuwe eettafel of glazenkast.

Check 5: partytime

Heb je alle checks langsgelopen en is de inrichting van het nieuwe gezinshuis compleet? Dan wil je dat natuurlijk trots laten zien aan al je vrienden en familieleden. Tijd voor een feestje dus! Is er weinig budget over na de aankoop van de nieuwe woning? Geen probleem! Knutsel zelf mooie uitnodigingen voor de housewarming in elkaar om al je geliefden uit te nodigen en duik zelf de nieuwe keuken in om lekkere hapjes te maken. Of vraag de genodigden allemaal een hapje mee te nemen, nog makkelijker!

About Author