Tips voor kraambezoek

Fantastisch! Jullie hebben een baby en dat wil je iedereen laten weten en iedereen wil de baby natuurlijk ook zien. Maar dat geeft een drukte van jewelste. Mama en kind hebben juist veel rust nodig. Hoe ga je dan om met al die mensen die op kraamvisite willen komen? Daarom hier 5 tips om je kraambezoek in goede banen te leiden!

Tip 1 Kraambezoek op afspraak
Zet op het geboortekaartje dat iedereen welkom is om de baby te verwelkomen, maar dat in verband met de drukte er wel even een afspraak gemaakt moet worden. Zo kun je er zelf voor zorgen dat je het bezoekt verdeelt in de tijd. Je kunt het inplannen wanneer het jullie uitkomt. En zeker ook niet onbelangrijk je kunt ervoor zorgen dat het niet te druk wordt.
Beter iedere dag op een vast tijdstip 4 mensen dan ineens 10 gasten terwijl het rusttijd is. Je kunt natuurlijk ook 2 of 3 momenten per dag inplannen. Maar zorg voor structuur. Laat het bezoek vooraf ook weten dat het kraambezoek een uurtje (of half uurtje) mag duren. Dan weet je zeker dat ze niet te lang blijven plakken.

Tip 2 Baby vasthouden, voorzorgsmaatregelen nemen
Iedereen wil de baby ook graag even vasthouden. Als je dit liever niet hebt, zeg het dan duidelijk. Dan hebben de bezoekers daar ook geen verwachtingen van. Maar mogen ze de baby wel even vasthouden, laat de mensen dan eerst even goed hun handen wassen. Want ze gaan zeker ook even aan het gezichtje aaien of de handjes vasthouden.

Tip 3 De baby is geen pop
Komen er kinderen mee met de kraamvisite, laat de kinderen dan duidelijk weten dat de baby geen pop is en dat je liever niet hebt dat ze aan de baby zitten. Mogen ze dat wel van je, dan alleen onder begeleiden. En ook voor kinderen, en misschien nog wel meer dan voor volwassenen, is eerst handen wassen. Je kunt de bezoekers ook gewoon vragen zonder kinderen te komen.

Tip 4 Vraag om hulp
Kraamvisite betekent koffie, thee en natuurlijk beschuit met muisjes. Je kunt de bezoeker best vragen om daar even bij te helpen. Zeker wanneer de kraamhulp er niet meer is en papa misschien al weer aan het werk. Vraag gewoon om hulp. Ze zijn er toch. Ze helpen je met plezier en willen zelfs wel boodschappen voor je doen of even stofzuigen.

Tip 5 Het komt niet uit!
Je hebt een afspraak voor kraamvisite, maar de baby heeft slecht geslapen, last van krampjes of is gewoon niet fit. Of je voelt je zelf niet fit genoeg. Bel dan de visite af. Mensen zullen het prima begrijpen en met plezier een nieuwe afspraak maken. En zo niet hebben ze pech. Zet de baby en jezelf op de eerste plek.

About Author