De 8 meest voorkomende zwangerschapsfabels

baby

Zodra je zwanger bent krijg je van alle kanten vaak te horen wat je nu wel en niet moet doen, of wat wel of niet verstandig is om te doen. Vaak zijn deze adviezen gebaseerd op feiten en fabels. Als je zwanger bent geloof je natuurlijk alles, want risico’s nemen vind je dan waarschijnlijk niet fijn. Wij hebben daarom een paar zwangerschap fabels op een rijtje gezet. Weet wat je niet moet geloven! 

  1. De volle maan heeft invloed op het aantal geboortes

De maan wordt ook wel geassocieerd met vrouwelijke krachten, alhoewel dat zul je wel vaak horen. Dit is echter niet het geval. De maan heeft namelijk geen enkele invloed op de geboorte van een kind. De maan heeft alleen invloed op eb en vloed, maar niet op de baarmoeder. Het lijkt alsof er 6 dagen per maand een volle maan is, maar dat is eigenlijk helemaal niet zo. De maan is namelijk maar 1 keer per maand vol.

  1. Katten zijn gevaarlijk tijdens je zwangerschap

Katten kunnen tijdens je zwangerschap helemaal geen kwaad. Dit is dan ook zeker een fabel. Als jij een lieve viervoeter thuis hebt lopen hoef je hem zeker niet weg te doen. Waar je wel op moet letten is dat je de kattenbak niet zelf verschoont. In de ontlasting van een kat kan toxoplasmose voorkomen en hier moet je wel voor oppassen. Deze parasieten kunnen ervoor zorgen dat je heel erg ziek wordt tijdens je zwangerschap. Zorg er dus voor dat je man, vriend of vriendin dit voor jou kan doen. 

  1. Als je zwanger bent moet je 1000 kcal extra eten

Je zult het wel vaker horen: ‘Ik moet voor 2 eten!’ Was dit maar zo, want helaas is dit een fabeltje. Tijdens je zwangerschap moet je ongeveer 70 tot 300 kcal extra per dag eten dan normaal. De hoeveelheid je extra per dag moet eten is afhankelijk van het stadium waarin je zit. 

  1. Van bruin bier ga je meer melk produceren

Het drinken van alcohol is juist slecht tijdens een zwangerschap. Dit is doordat alcohol het hormoon oxytocine afremt. Dit hormoon is nodig om de behoeftes van de baby te kunnen peilen. Het is dus verstandig om alcohol even links te laten liggen tijdens je zwangerschap.

  1. Je uitrekken kan gevaarlijk zijn voor de baby 

Er wordt wel eens gezegd dat het uitrekken van je armen boven je hoofd voor nare gevolgen kan zorgen, namelijk dat de navelstreng om het nekje van de baby vast zou kunnen komen zitten. Dit is een fabel, want je armspieren zijn namelijk niet verbonden met de navelstreng. Wees dus niet bang om je zelf eens uit te rekken wanneer je voelt dat dit nodig is.

  1. Zodra je de slijmprop bent verloren ga je bevallen

Er wordt gezegd dat 24 uur na het verliezen van de slijmprop je gaat bevallen, dit is wat er gezegd wordt. Dit is een fabel. Doordat je baarmoedermond zachter wordt kan de slijmprop ontsnappen, maar dit wil niet meteen zeggen dat je kort daarna zult bevallen. Het kan ook voorkomen dat je de slijmprop al lang voor je bevalling bent verloren.

  1. Zwangerschap en kruidenthee is een top combinatie

Veel kruiden kunnen schadelijk zijn voor baby’s en soms zelfs zorgen voor een miskraam. Pas dus zeker op met welke kruiden je wel en niet eet tijdens je zwangerschap. 

  1. Eet geen rauwe groenten tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kan je wel groenten eten, maar zorg ervoor dat ze altijd goed gewassen zijn. Op de groenten kunnen namelijk bacteriën en parasieten zitten. Dit geldt ook voor fruit. Eet het dus alleen als je weet dat het goed is schoongemaakt.

About Author