Hoe een baby je relatie kan veranderen

De komst van een baby brengt grote veranderingen mee. Niet enkel in je leefstijl, je dagelijkse ritme, maar uiteraard heeft het ook een ingrijpende uitwerking op je relatie. Je bent immers niet langer meer met zijn tweeën, maar bent verantwoordelijk voor een klein hummeltje dat volledig alle aandacht opeist. Vooraf zul je het je mogelijk nog niet helemaal realiseren, maar een baby kan je relatie zeker veranderen. De mate waarin en hoe je hiermee omgaat, hangt natuurlijk helemaal af van je eigen instelling en je verwachtingen.

Alle tijd voor baby
Zodra de baby er is, zal de eerste periode gevuld zijn met verzorging, onzekerheden en het leren vervullen van de ouderrol. Veel is nog nieuw en onwennig en naast een gebrek aan slaap, zal de baby alle tijd en aandacht opeisen. Uiteraard kom je hier graag aan tegemoet en het is geweldig als je hier samen met je partner een draai aan kunt geven. Toch kun je de ontspannen avonden op de bank of juist de uitbundige en onbezorgde nachtjes uit gaan missen. Je kunt niet langer zomaar de hort op of spontaan uit eten gaan. Een nieuw dagritme wordt gevuld met voedingsschema’s, wassen draaien en het verzorgen van de baby. Veel me-time of tijd om samen met je partner door te brengen, zal er de eerstkomende periode of mogelijk zelfs jaren nauwelijks nog van komen.

Enkel nog papa en mama
De grootste valkuil die de gevolgen van een relatie bij ouderschap kan bemoeilijken, is om elkaar enkel nog in de rol van ouder te beschouwen. Als je je partner niet langer meer ziet als individu, met wie je ook een eigen relatie hebt, los van het ouderschap, loop je kans dat je enkel nog over je kind praat. Aantrekkingskracht en een verlangen om samen uit te gaan, kan er dan bij gaan inspringen. Alle aandacht gaat volledig naar je rol als vader of moeder en je ziet elkaar niet meer als man of vrouw. Intimiteit kan hierdoor ook op een laag pitje belanden, wat het moeilijk maakt om nog werkelijk als partners met elkaar te verbinden.

Omgaan met veranderingen
Om al deze veranderingen na een eerste kind en jullie nieuwe leefstijl het hoofd te bieden, is het belangrijk om hier verstandig mee om te gaan. Je doet er goed aan om in de drukte van alle mooie nieuwe ervaringen, ook tijd voor elkaar vrij te maken en werkelijk je relatie als prioriteit te stellen. Je kunt ervoor kiezen om ten minste één keer per maand op date te gaan samen, om ook even tijd voor jezelf en elkaar te hebben als partners. Een goede communicatie is ook van groot belang om elkaar niet uit het oog te verliezen. Deel je gevoelens en ervaringen en kies er bewust voor om hier zorg voor te dragen, zodat de veranderingen een waardevolle aanvulling zijn op een waardevolle, hechte relatie. Samen delen jullie een prachtig kindje en het is belangrijk dat je ook goed voor jezelf blijft zorgen. Je relatie de aandacht geven die nodig is, zorgt ervoor dat jullie nog meer van de komst van je baby kunnen genieten.

About Author