Zwangerschap maand 4

Veertiende week zwangerschap

Vanaf de veertiende week zijn er niet zoveel veranderingen ten opzichte van de vorige week. De baby groeit nog steeds hard en het hartje klopt snel. Als er een echo gemaakt wordt is het ook zichtbaar hoe de baby nu is gegroeid. Er is wel bekend dat de temperatuur van het vruchtwater ongeveer 37,5 graden is. Dit is lekker warm voor de baby en dit water wordt om de drie uur ververst. Hier voelt de moeder niets van, maar de baby zal het lekker warm vinden in de 37,5 graden. De moeder kan nog steeds misselijk zijn en een bad wordt in deze week ook nog erg aangeraden. Het ontspannen is belangrijk omdat de baby volop in de groei is.

Vijftiende week zwangerschap

Met de vijftien weken zwanger kan er gekeken worden naar de baby, er zijn weer volop veranderingen bij de baby gaande maar die zijn pas vanaf de zestiende week duidelijker te zien. De baby is weer flink aan het groeien en weegt al rond de 100 gram. Sommige wegen al wat meer. De moeder is nog steeds misselijk (dat kan tenminste) en moet dan weer op tijd de rust nemen. Het is belangrijk dat zij tijd neemt voor zichzelf, geen verkeerde houding aan neemt omdat de kans op lage rugpijn klachten erg groot is. Het kan helpen om eens lekker gemasseerd te worden, maar zelf een warm bad nemen is ook sterk aan te raden. Let op voor aparte geuren, het zou zomaar kunnen dat je hier niet goed tegen kunt, dan is het aan te raden om in ‘gewoon’ badwater te gaan liggen.

Zestiende week zwangerschap

Als je zestien weken zwanger bent, dan worden bij de baby de voortplantingsorganen ontwikkeld. Als je een echo laat maken dan kunnen deze al zichtbaar zijn. Dit kan daarom voor de vader en moeder een spannend week zijn als zij willen weten of dat ze een jongetje of een meisje krijgen. De baby weegt nu 150 gram en is al 15 cm lang. Dat wil zeggen dat de baby erg hard groeit. De vrouw kan merken dat haar borsten gevoeliger worden en flink aan het groeien zijn, het kan daarom goed zijn om een nieuwe bh te kopen, op deze manier kun je de volledige steun geven aan je borsten en heb je er minder last van. Het is belangrijk om op tijd te rusten want de baby is erg actief tijdens deze week, er gebeurt van alles in de buik en de baby begint op onderzoek uit te gaan.

Zeventiende week zwangerschap

De baby kan nu veel meer met zijn lichaam. Dit komt omdat vanaf de zeventien weken het skelet steviger wordt. Er bevindt zich meer bot in de baby en hij groeit erg hard. Er worden ook oefeningen gedaan in de buik, zo probeert de baby de duim in de mond te nemen en wil hij aan de navelstreng trekken. Dit merk je niet, maar je kunt wel een raar gevoel krijgen in je buik, een soort van verliefdheid. Geef er aan toe en geniet van dit gevoel, op tijd slapen is belangrijk. De groei in de buik gaat nu erg hard, en het is goed om hier aan toe te geven, je lichaam gaat steeds meer van je vragen.

About Author