Hoe bereid je je huisdier voor op de komst van een baby?

Ben jij in verwachting, maar heb je ook een huisdier thuis? Dan zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten. Als je zwanger bent zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, aangezien de baby veel aandacht zal gaan krijgen in het huishouden. Vaak gaan huisdieren en baby’s prima samen, maar wel als je het op de goede manier aanpakt. Een baby en een huisdier moeten namelijk ook aan elkaar wennen. De baby is een compleet nieuwe verschijning voor je huisdier en hoe bereid je nu je huisdier hier op voor? In dit artikel leggen wij uit hoe jij je huisdier kan voorbereiden op de komende veranderingen in huis. 

Voorbereiding

Tijdens de zwangerschap is het verstandig om het huisdier alvast aan wat dingen te laten wennen. De eerste stap ligt dus bij de voorbereidingen. Voor de komst van een baby moet je huisdier zeker wel voorbereid worden. Nu zul je misschien denken, maar wat verandert er dan? Denk aan regels die straks gelden als de baby er is. Het beste is deze regels al toe te passen voordat de baby er daadwerkelijk is. Hierdoor kan je huisdier wennen en voelt het niet alsof de baby een stoorzender is voor het huisdier. Huisdieren zijn bijvoorbeeld vaak gewend om op schoot te zitten, te springen, je kamer zomaar binnen te lopen en zelfs soms op bed te liggen. Het is dus  verstandig om de babykamer zo snel mogelijk te sluiten voor de hond. Doe de babykamer bijvoorbeeld op slot als het ingericht is. Dan went het huisdier er al aan dat die kamer verboden terrein is. Zorg er dan ook voor dat je huisdier een eigen plaats heeft. Dit kan later van pas komen als het huisdier zich even wilt terugtrekken en de rust wilt opzoeken.

Wenning

Een deel van de voorbereidingen ligt ook bij de gewenning. Een huisdier woont al lang in een huis dat bepaalde geuren heeft, maar zodra er een baby bijkomt zullen er ook nieuwe geuren bijkomen.Zo hoef je niet alleen aan een vieze luier te denken, maar ook aan bijvoorbeeld bodylotions, poeders of zeep. Aangezien huisdieren heel erg gevoelig zijn voor geuren is het slim om deze producten in huis alvast te gebruiken voordat de baby er is. Smeer dus lekker wat Zwitsal olie op je eigen huid, zodat de hond er al gewend aan raakt. Dit geldt ook voor de zeep of andere huidproducten. 

Aandacht verdeling

Zodra je zwanger bent is het verstandig om de aandacht die je aan je huisdier geeft te minderen. Dit klinkt nogal gemeen, maar later zul je hier profijt van hebben. Zodra de baby er is zal er namelijk veel aandacht naar de nieuwkomer gaan. Als een huisdier hier niet op voorbereid is, dan kan er jaloezie ontstaan en daardoor kan een huisdier een slechte associatie met de baby krijgen. Dit kun je dus voorkomen door het huisdier wat minder aan te spreken en aandacht te geven. Zodra de baby er is heb je hier namelijk ook geen tijd meer voor. Je hoeft het huisdier niet volledig te negeren natuurlijk, maar een verdeling van de aandacht zou perfect zijn. Dit geldt ook voor de mensen die op kraamvisite komen. Zij moeten niet vergeten het huisdier bijvoorbeeld ook nog te groeten.

Ontmoeting

Zodra de baby er is, moet er een ontmoeting komen. Tijdens deze ontmoeting zal het huisdier kennismaken met de nieuwkomer. Hij of zij zal alle geuren goed kunnen opnemen en is even goed kunnen snuffelen. Door je huisdier even goed te laten ruiken, zal hij of zij de geur opnemen als een bekende geur. Laat ze rustig bij elkaar zitten en zorg ervoor dat de baby niet te hoog ligt, aangezien het huisdier anders gaat springen, zoals vaak voorkomt bij honden. Dieren voelen vaak aan dat het gaat om een jong wezen, waardoor ze extra voorzichtig zijn. Natuurlijk blijft het een dier, dus moet je ze niet alleen laten samen. Blijf er altijd bij en zorg ervoor dat je er zicht op hebt. Één ding waar je op moet letten is dat voordat de ontmoeting plaatsvindt je goed controleert of je huisdier al zijn vaccinaties heeft gehad en nog up-to-date zijn. 

About Author