Zwangerschap maand 6

Tweeëntwintigste week zwangerschap

Tijdens deze week is de baby alweer flink gegroeid. De baby weegt nu 440 gram en is alweer 29 cm groot. Een groot deel van de tijd zal de baby in je buik liggen te slapen, maar er zijn ook baby’s bij die wat actiever zijn en deze ga je in de buik dan ook steeds meer voelen. De baby neemt een favoriete houding aan en hij zal veelal in deze houding gaan liggen, daar geniet en rust hij van. Bij de vrouw is het te merken dat de bekkenbodemspieren het zwaarder gaan krijgen. Over een week of twintig moet de baby er doorheen kunnen, het is belangrijk dat de vrouw sterke rugspieren heef, de buik wordt namelijk steeds dikker en de rug zal toch een deel op moeten vangen.

Drieëntwintigste week zwangerschap

Na de 23 weken kan de baby steeds meer, de baby is nu 31 cm lang en weegt nu 500 gram. De baby kan met de 23 weken vaak al in de handen knijpen, maar hij kan ook iets stevig vast pakken. De baby is ook hoorbaar na deze week, je hoort hem of haar dan ademen. Tijdens deze week is de baby nog erg actief en de spieren worden getraind omdat de baby zoveel aan het bewegen is. De moeder merkt dat de borsten zich voor gaan bereiden op de komst van de baby. Vanaf dit moment kan er al wat vocht uit de borsten komen van de vrouw. Het kan zijn dat je een verstopt melkkliertje voelt op de borst, dit kan tot uiting komen in een knobbeltje. Het is niet gevaarlijk. Maar bij twijfel kun je altijd naar de arts toe gaan.

Vierentwintigste week zwangerschap

Met de vierentwintig weken is de baby al 30 cm lang en weegt hij 600 gram. Het hoofd begint nu ook hard te groeien en de rest van het lichaam ook. De hersencellen gaan groeien en worden zich bewust van het denken. De eerste herinneringen worden nu gevormd bij de baby. Er kan hierbij gedacht worden aan de muziek waar de ouders naar luisteren tijdens de zwangerschap. Voor de moeder wordt het nu een zware tijd waarin zij veel moet rusten. De moeder zal steeds meer naar de wc moeten omdat de baarmoeder op de blaas gaat drukken. Het is goed om vanaf nu met zwangerschapsgym te gaan beginnen. Verder moet de moeder niet teveel gaan doen, maar veelal gaan rusten. De baby is volop aan het groeien en dat kost de moeder veel energie.

Vijfentwintigste week zwangerschap

De baby is inmiddels al weer 32 cm lang en weegt inmiddels 650 gram. Als je de hartslag van de baby wilt luisteren is dat mogelijk want deze wordt steeds duidelijker. Als je jouw oor op de buik legt dan is het mogelijk dat je het hartje van de baby kunt horen. De moeder kan nu last krijgen van bloedverlies. Je schrikt hier van maar dat is niet nodig, het hoort er bij. Het kan ook zijn dat de moeder last gaat krijgen van bloedende aambeien. Ook een blaasontsteking is mogelijk, dit komt omdat de baarmoeder tegen de blaas aan drukt. Hier is niet veel aan te doen, er kan naar de huisarts worden gegaan als er veel pijn is.

Zesentwintigste week zwangerschap

Met de 26 weken zwanger is de baby alweer flink gegroeid. De baby weegt nu 720 gram en is alweer 33 cm groot. Het kan zijn dat de ogen van de baby nu open gaan. Je ziet dan ook dat de baby al wimpers en wenkbrauwen heeft. Bij de moeder kan zich een hoge bloeddruk voordoen, dit komt omdat de extra belasting die gevraagd wordt aan het lichaam steeds groter wordt. Het kan zijn dat het lichaam ook extra vocht vast gaat houden, let wel goed op je bloeddruk want je voelt niet altijd of dat hij te hoog is, laat hem daarom regelmatig meten bij de huisarts. Daarnaast dien je ook op tijd rust te nemen, denk hier goed aan zodat je ook echt je rust neemt. Je lichaam moet al zoveel dus neem die rust en tijd voor jezelf.

About Author