Sporten als je zwanger bent, doen!
Je bent een fervent sporter. Loopt regelmatig een rondje hard, gaat naar de sportschool of twee keer per week naar het zwembad. Maar kun je daar wel mee door als je zwanger bent?
Zeker wel! Ook al vinden veel vrouwen het best een beetje eng, uit wetenschappelijke studies blijkt dat lichamelijke inspanning van de moeder slechts een lichte belasting voor de baby betekent. En als je gewoon een gezonde zwangerschap hebt, kun je er zelfs mee doorgaan tot aan de bevalling. Mits je je sportschema aanpast aan hoe je je voelt.
De ene sport is geschikter dan de andere, maar je hoeft niet te stoppen. Immers; als jij je goed voelt en in een goede conditie bent, is dat alleen maar bevorderlijk voor een gezonde zwangerschap. Wel is het belangrijk goed naar je lijf te luisteren.
Train iets minder hard
Als je buik groeit komt er natuurlijk wel iets meer bij kijken. Je traint gewoon iets minder hard en wees aardig voor jezelf als je gaat hardlopen, span je wat minder intensief in en pas het loop- of trainingstempo aan. Voel je je niet zo geweldig, sla dan een training over.
Bovenstaande is niet voor niets want je bent wel wat blessuregevoelige in deze periode. De gewrichtsbanden worden door de hormonen in de zwangerschap soepeler. Je neemt ook in gewicht toe. Daardoor is de kans op blessures groter. Als je iets voelt wat niet hoort, gewoon minderen en rust nemen.
Zwemmen is altijd goed
Een sportbh is al belangrijk, maar tijdens de zwangerschap nog meer. Draag de juiste maat en een bh met goede ondersteuning. En wordt het echt lastig, dan is zwemmen dé sport om lekker mee door te gaan. In het water ben je immers gewichtsloos en dat is dan heerlijk ontspannen. Terwijl je toch in beweging bent en je conditie op peil houdt.
Do’s en dont’s
Let bij het sporten hierop:
Als je gaat sporten is het belangrijk om voldoende water te blijven drinken (is altijd al zo, maar nu extra), pas op dat je lichaamstemperatuur niet te hoog oploopt, train op zeventig procent van je kunnen, en sport niet langer dan een uur.
Ga niet of minder vaak sporten als:
Duizeligheid, pijn in gewrichten, hoofdpijn of harde buiken zijn een signaal dat je beter kunt minderen of stoppen. Dan is het echter nog altijd heel goed mogelijk om te blijven bewegen, maar dan ga je bijvoorbeeld wandelen. Met zo min mogelijk ballast. Dus laat je hippe Kipling rugzak thuis. Ontspan en beweeg rustig.
Kies voor de sporten zoals:
Dat wat je altijd al deed, maar een tikkie rustiger aan. Zwemmen is altijd goed, net als wandelen. Fietsen is ook fijn (dan kan die Kipling tas makkelijk aan het stuur of achterop). Paardrijden wordt afgeraden evenals extremere sporten als duiken of abseilen. Contactsporten als hockey en voetbal zijn ook meer risicovol. Je kunt ook kiezen voor zwangerschapszwemmen of zwangerschapsyoga. Dan weet je zeker dat er rekening wordt gehouden met je dikke buik en alles wat daarbij komt kijken.
Bewegen tijdens de zwangerschap levert je het volgende op:
- Je hebt meer energie
- Je ontspant beter
- Je hebt minder last van kwalen
- Je slaapt beter
- Je komt op een gezonde manier aan
- Je spieren worden sterker
- Je creëert een groter uithoudingsvermogen
- Je lichaam herstelt makkelijker na de bevalling
- Je hebt sneller je ‘eigen’ lijf terug
- Er is een goede doorbloeding naar de placenta (gunstig voor de ontwikkeling van de baby)
- Uit onderzoek blijkt zelfs dat bewegen tijdens de zwangerschap de ontwikkeling van de hersenen van de baby vergroot.