Zwangerschap maand 3
Negende week zwangerschap
De baby is nu volledig gevormd. Nu is de baby ongeveer 3 cm groot en groeit dus erg hard. De baby weegt nu ongeveer 2 gram en is daarmee nog erg licht. De baby kan zich nu wel gaan bewegen omdat de spieren voor zover zijn ontwikkeld. Je voelt het nog niet in de buik, maar het zijn voornamelijk reflexen van de baby. Als je naar de handen kijkt dan zie je dat hier al weer vingers aan zijn gegroeid en de duimen al goed zichtbaar zijn. Ook de benen gaan nu groeien. De baby heeft nu erg veel honger en hij wordt gevoed via de navelstreng. Tijdens de negen weken is het mogelijk dat je pigment krijgt als je veel in de zon bent geweest. Dit is een donkere kleur over je gezicht die pas na de zwangerschap verdwijnt. Ook dit is weer per vrouw verschillend, maar het kan zijn dat jij een zwangerschapsmasker krijgt, geen zorgen maken, dit gaat vanzelf weer over, maar je bent wat vatbaarder voor zonlicht in deze weken.
Tiende week zwangerschap
De baby heef vanaf de tien weken een echt gezicht met ogen die je goed kunt zien. Je kunt ook de oren, de lippen, de tong en de neus zien. Vanaf deze week gaan de hersenen ook de organen aan het werk zetten. De eerste paar weken heeft de baby voornamelijk bestaan uit kraakbeen, maar nu komen ook de beenderen naar voren in de bovenarm. Vanaf deze week wordt de baby ook wel een foetus genoemd en vanaf nu gaat het groeien erg hard. De vrouw kan in deze week kiezen voor een test die afwijkingen kan ontdekken. Er kan gekozen worden voor een echo en de vlokkentest. Er kan een reden zijn voor deze testen en dan worden deze zo vroeg mogelijk uitgevoerd. Als vrouw ben je tijdens deze week erg moe en kun je misselijk zijn. Je merkt aan jezelf dat de borsten voller gaan worden en ook opgezwollen raken. Anderen kunnen aan je zien dat je een buikje gaat krijgen. Vrouwen die veel last hebben van misselijkheid kunnen bij de huisarts navragen wat zij hier aan kunnen doen, maar veel rusten is erg belangrijk.
Elfde week zwangerschap
De baby heeft nu oogleden en deze bedekken het hele oog, de ogen van de baby zijn als het ware dichtgeplakt en dat zal duren tot dat de baby zeven maanden is. Als het 11 weken oud is dan is de baby ongeveer 5,5 cm groot, daarnaast weegt de baby inmiddels 10 gram. De baby gaat nu erg hard groeien en dit wordt pas na de zestien weken zwanger wat minder. Je ziet bij de moeder nog niet zoveel buik, maar je kunt het bij sommige vrouwen al wel zien. Je kunt het aan de taille vaak wel merken dat je zwanger bent, je kunt vanaf nu ook zwangerschapskleding gaan kopen, vanaf dit moment gaan de heupen ook wat breder worden. De heupen worden breder omdat hier wat meer vet wordt opgeslagen. Het is belangrijk dat de vrouw weer op tijd gaat rusten en ook aan haar houding blijft denken, zodat rugklachten (deels) voorkomen kunnen worden.
Twaalfde week zwangerschap
De hersenen zijn vanaf de twaalfde week volop in ontwikkeling. Deze hersenen gaan nu signalen uitzenden naar de spieren van de baby. Daarnaast begint de baby zich ook steeds meer te bewegen. Vanaf deze week worden ook de ademhalingsreflexen in werking gezet. De baby kan nu vruchtwater in- en uitademen. De moeder kan last hebben van misselijkheid. Het zal echter de komende dagen wel minder worden. Je voelt je daarnaast ook minder moe worden, maar let op, niet meteen weer veel gaan doen. Het kan zijn dat je haar dunner of juist dikker gaat lijken, het kan soms ook wat uitvallen. Het is niet te zeggen of dit bij jou gaat gebeuren, het hangt er namelijk sterk vanaf hoe dat jouw lichaam gaat reageren op de zwangerschapshormonen. Het is wel zo dat je haren en je handen vetter kunnen zijn. Misschien ben je dit niet gewend, maar dit hoort bij de zwangerschap vanaf de twaalfde week.
Dertiende week zwangerschap
Het kloppen van het hartje van de baby kan vanaf deze week hoorbaar zijn. De baby weet nu 13 gram en is 7,5 cm groot. Het hartje kan nu al met 160 slagen per minuut kloppen, dan is een stuk sneller dan een paar weken geleden, De baby groeit erg hard en met een doptone kun je ook horen dat het hartje van de baby zo klopt. De moeder kan last krijgen van lage rugpijn. Het kan zijn dat de baarmoeder gekanteld is. Wat je hier aan kunt doen is lekker lang in een warm bad gaan liggen, dit kan er voor zorgen dat je tot rust komt waardoor je ook minder klachten hebt. Het is belangrijk dat de moeder rust gaat nemen omdat de klachten anders erger gaan worden. De baby groeit volop en de moeder moet daarom ook haar rust nemen zodat de baby mee kan rusten en niet continu heen en weer wordt geschommeld in de buik.