Eerste hulp bij een huilbaby

huilbaby

Je baby heeft een schone luier, een vol buikje en je hebt er eigenlijk alles al aangedaan om de baby te troosten. Maar hij of zij blijft maar huilen, urenlang en zonder te stoppen. Als dit bijna elke dag gebeurt, heb je een huilbaby. Dat een baby huilt is de normaalste zaak van de wereld. Dit hoort nu eenmaal bij de eerste levensfase. Baby’s  huilen als ze honger hebben, een vieze luier, aandacht willen of heel moe zijn. Maar bij een huilbaby blijft het niet bij een huiluurtje. Je kunt je hierdoor behoorlijk wanhopig voelen. Wij hebben een aantal tips voor jou die je misschien kunnen helpen.

Oorzaak van lange huilbuien

De reden waarom sommige baby’s zonder duidelijke reden urenlange huilbuien hebben is helaas onbekend. Vaak wordt er gedacht aan achterliggende problemen zoals: voedselallergie, buikkrampjes, reflux of overgevoelig zijn voor bepaald prikkels. Een baby is helaas nog niet zelf in staat om te vertellen waar hij of zij last van heeft.

Wat kan je er tegen doen?

Als je kindje erg veel huilt, is het slim om een huilschema bij te houden. In dit schema hou je precies bij wanneer je baby moet huilen en hoe lang. Dit kan je misschien inzicht geven in de oorzaak of je ontdekt misschien een patroon. Je kan dit schema met een consultatiebureau of je huisarts bespreken. Misschien is er wel een medische oorzaak te vinden en kunnen zij je hierbij helpen. Mocht er geen medische oorzaak gevonden worden, dan hebben wij een aantal tips die jouw baby misschien kunnen kalmeren. 

Tips om jouw baby te kalmeren:

Rust en regelmaat

Dit klinkt misschien een beetje ouderwets, maar dit is erg effectief. Rust en regelmaat betekent dat je waar mogelijk een vast dagritme creëert en vasthoudt aan een vaste bedtijd. Je moet goed in de gaten houden of de baby moe is, dan moet je hem of haar gewoon naar bed brengen. Als een baby oververmoeid is lukt het de baby maar moeilijk om in slaap te vallen en zal de baby eerder huilen. 

Inbakeren 

Inbakeren houdt in dat je de baby stevig in een doek wikkelt. Hierdoor kan de baby minder onrustige bewegingen maken en valt de baby hopelijk sneller in slaap. Tevens zorgt het inbakeren ook ervoor dat ze zich meer geborgen voelen. Een consultatiebureau kan je hierbij advies geven. 

Rustige omgeving

Als je baby gevoelig is externe prikkels is het extra belangrijk dat je een rustige omgeving creëert. Een rustige omgeving houdt in dat je niet te veel knuffels en speeltjes in zijn of haar bedje legt, de baby niet elke keer laten oppakken door andere mensen en het omgevingsgeluid beperkt. Alles om een ‘overprikkeling’ te voorkomen. 

Borstvoeding 

Borstvoeding werkt troostend voor de baby, de kleine wordt er lekker rustig van. Probeer daarom ook bij een huilbaby zo lang mogelijk borstvoeding te geven. 

Geur 

Voor een baby die vooral veel huilt als hij of zij alleen in zijn of haar bedje ligt kan een knuffel met jouw geur helpen. Dit geeft je baby een vertrouwd gevoel waardoor zij of zij rustiger zal blijven. 

Andere opties 

Er zijn nog heel veel andere dingen die je kunt uitproberen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een babymassage, en badje, wiegen, rustgevende muziek etc. Het zal een zoektocht zijn naar wat er het beste werkt bij jouw baby. 

Wat als dit allemaal niet helpt?

Je bent echt niet de enige ouder die een huilbaby heeft, al voelt dit soms wel zo. Het huilen kan je tot pure wanhoop drijven, want huilbaby’s zijn echt heel moeilijk te troosten. Je voelt je daarvoor vaak machteloos, moe en gefrustreerd. Sommige ouders met een huilbaby zullen zich hiervoor schamen, maar dit hoeft niet want bij een huilbaby kan je hier weinig aan doen. En maak je geen zorgen want dit huilen gaat vanzelf over als de baby ouder wordt.

About Author